N95 – EN149:2001 Maske Çeşitleri ve Kullanımı

Maske Çeşitleri

Maske çeşitleri; fiziksel, kimyasal, biyolojik ajanlara, toz ve partiküllere karşı kullananı koruyan kişisel koruyucu bir donanımdır.

Önemli Not: Hangi marka maske seçerseniz seçin mutlaka www.gubis.gov.tr adresinden ürünü sorgulatın. Piyasada satışı yapılan FFP1, FFP2 ve FFP3 model maskelerden bazıları güvensiz olarak belirlenmiş, satışı durdurulup toplama kararı alınmıştır. 

Gubis.gov.tr üzerinden sadece marka yazarak dilediğiniz ürünü aratabilirsiniz. 3M VFlex 9152

3M Marka maskelerimizin hem ürün kalite belgelerini hem de orjinalliğini gösterir sertifikalarını dilediğinizde sizlerle paylaşabiliriz.  

www.Sedenta.com maske çeşitleri

Cerrahi tıbbi maskeler: TSE-EN 14236 standardına göre üretilerek CE belgesi almış maskelerdir. Ameliyathanelerde, Diş Kliniklerinde ve benzer özelliklere sahip diğer tıbbi ortamlardaki cerrahi işlemler sırasında enfeksiyon etkenlerinin personelden hastalara ve hastalardan personele bulaşmasını sınırlamak amacıyla tasarlanmış maskelerdir.

Cerrahi maskeler genellikle 2 yada 3 katlı olarak kağıt veya kumaştan üretilmişlerdir. www.sedenta.com

3 Katlı Cerrahi Maskeler, kısa süreli (kullanım alanına göre yaklaşık 3 saat) kullanımlara uygundur. Daha uzun süre kullanımı tavsiye edilmez.  

Günümüzde “Pandemi” sebebiyle bir çok maske üreticisi ortaya çıkmıştır. Yatırım amaçlı maske üretimine giren ancak bu sektörün gerekliliklerini bilmeyen kişi ve/veya kurumlar, var olan kalitenin düşmesine sebep olmuş, insanların doğru ürüne ulaşmasını da zorlaştırmıştır. Yeterli korumayı yapamayacak maskeleri satın alan kişilerde bir noktada gereksiz harcama yapmış sayılmaktadır. Maske Çeşitleri

Maskelerin kalınlığı, rahatlığı, rengi, deseni, dokusu o maskenin kaliteli olduğu izlenimi verse de esas olan maske yapımında kullanılan kumaş türüdür. www.sedenta.com

3 Katlı maskelerin mantığı; iç ve dış kısımda bulunan katların ortadaki katmanı tutması ve korumasıdır. Orta katman ise “meltblown” olarak adlandırılan bir kumaş türü olmalıdır. www.sedenta.com

Meltblown, gözenekli ve dokuma bir kumaş türü olmadığı için cerrahi maskelerde en iyi filtreleme özelliğine sahiptir.

“Pandemi” ile beraber tüm ülkelerde bu kumaşa ve bu kumaştan üretilen maskelere talep arttığından dolayı fiyatları da yükselmiştir.

SeDenta olarak farklı üreticilerle çalışıp sadece “meltblown” katman içeren maskeler temin etmekteyiz.

3 Katlı Cerrahi Maske Meltblown
3 Katlı Cerrahi Maske Meltblown

Sitemizden Cerrahi 3 Katlı Maske satın almak için burayı tıklayın.


Solunum sistemi koruyucu cihazlar: Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (NIOSH) Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanındaki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin bir parçasıdır.

NIOSH belirlediği iş sağlığı ve güvenliği standartlarına göre FDA tarafından onaylanarak belgelenen maskeler; N95, N99 N100 olarak sınıflandırılır.

Maske çeşitleri içerisinde koronavirüs (COVID19) süresinde en çok duyduğumuz ve kullanımı sağlık personelleri için uygun olan maskelerdir.

TSE-EN 149 standardına göre üretilerek CE belgesi almış maskeler ‘Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-Partiküllere karşı filtre edici yarım maskeler’ olarak adlandırılır.

EN 149:2001+A1:2009 Standardı www.sedenta.com

3M Tek Kullanımlık Maskeler Avrupa Standardı EN 149:2001 + A1:2009 gereklerini karşılayan katı ve uçucu olmayan sıvı parçacıklara karşı kullanılan filtreli yüz maskeleridir.

Ürünler; filtreleme verimliliği, maksimum total iç sızıntı performansı (FFP1, FFP2 ve FFP3), ayrıca kullanılabilirlik ve tıkanma direncine göre sınıflandırılır.

Bu standarttaki performans testleri şunları içerir:

  • filtre penetrasyonu ve uzun maruziyet (yükleme) testi – yeni ve zamanla oluşan filtrasyon performansını değerlendirir
  • solunum direnci – maske yoluyla solunum kolaylığını (soluk alma ve verme) değerlendirir
  • toplam iç sızıntı – filtre penetrasyonu, ventil sızıntısı (takılmışsa) ve en önemlisi temsili iş alıştırmalarını yürüten farklı bir grup insan tarafından takıldığında, maskenin yüzey keçesi sızdırmazlığını değerlendirir
  • tıkanıklık direnci – çok tozlu ortamlarda maskenin etkin çalışmaya devam etme ve solunum koruması sağlama kabiliyetini değerlendirir

Yeniden kullanılabilir ürünler, ürün performansının tekrar kullanımdan etkilenmediğini doğrulamak için bir temizlik periyoduna (üretici tarafından belirtilen) ve 24 saat depolamaya tabi tutulurlar. Tıkanma direnci testi, tekrar kullanılabilir ürünler için zorunludur, fakat yalnız tek vardiya kullanılan (yenidenn kullanılabilir olmayan) ürünler için opsiyoneldir. EN 149:2001+A1:2009’in tam bir kopyası ulusal standartlar kurumunuzdan satın alınabilir.

İşaretleme gösterimleri:
R = Yeniden kullanılabilir
NR = Yeniden kullanılabilir değil (yalnız tek vardiya kullanımı) D = Tıkanma direnci şartlarını karşılar

Web sitemizdeki 3M FFP2 Respiratör maskeleri incelemek ve satın almak için burayı tıklayın.


EN 149: Toz maskeleri yeni Avrupa Standardı maskeleri FFP1, FFP2, FFP3 şeklinde sınıflandırmaktadır. Kişisel koruyucu donanımlar çalışma bakanlığının gözetim ve denetiminde olup onaylanmış CE yada FDA belgesi olmayan ürünlerin üretilmesi ve satışı yasaktır.

Partikül filtreli respiratörler “filtering facepiece” olarak da adlandırılır. Bu tip respiratörler “filtering facepiece“ sözcüklerinden türetilen FFP ve buna eklenen sayılarla (FFP1, FFP2 ya da FFP3) 3 kategoriye ayrılır.

Avrupa Birliği tarafından belirlenen bu maske kategorileri filtrelerin aerosol bulaş riskini kaç kat azalttığı ile ilişkilidir. Uygun koşullarda kullanıldığında FFP 1 bulaş riskini 4 kat, FFP 2 10 kat, FFP3 ise 20 kat azaltır.

Diğer bir deyişle bunların filtreleme etkinliği FFP1, FFP2 ve FFP3 için sırasıyla %80, %94 ve %99.97 dir.

Bu respiratörler EN149:2001+A1 (2009) standardına uygun olmalıdır. Maskenin üzerindeki işaretlemelerde maskenin özellikleri açıklanmaktadır.

Valfli olan ve olmayan respiratörler arasında koruyuculuk yönünden bir fark yoktur. Valfli olanlarda solumak biraz daha kolay olmakta ve özellikle beraberinde gözlük kullanılıyor ise gözlük daha az buğulanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)’nün yayınladığı rehberde sağlık profesyonellerin kullanması gereken Solunum maskelerinin özellikleri belirtilmiştir. Buna göre;

  • Solunum cihazı (maskelerin) FDA Sınıf II’ye göre minimum “N95” (21 CFR 878.4040 ve CDC NIOSH)
  • Avrupa Birliği KKD Yönetmeliği 2016/425 III. Kategori (EN 149) uygun minimum “FFP2” solunum cihazı kullanılması önerilmektedir.

Sağlık Profesyonellerinin hasta muayenesi esnasında solunum sitemine yönelik kişisel koruyucu donanım olarak asgari FFP2 ve üzeri koruyuculuğu olan maskeleri kullanmaları önerilmektedir.

FFP3 veya FFP2 N95 ve üzerindeki maskeler sadece biyolojik riskler için değil aynı zamanda kimyasal ve fiziksel partiküller içinde kullanıldığı ve bu kimyasal/fiziksel özellikler için geliştirilmiş aktif karbon vb ilave özellikler hava alışverişi için ventil bulunması gibi birçok çeşitleri bulunduğu unutulmamalıdır. FFP3 yada FFP2 ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler sağlık çalışanları için idealdir.

Kişisel Koruyucu Donanımların doğru seçilmesi kadar doğru kullanılmasında önemlidir.

Web sitemizden Honeywell tam ve yarım yüz maskelerini incelemek ve satın almak için burayı tıklayın

Sedenta Sağlık Hizmetleri olarak, web sitemizde satışı yapılan 3M ve Honeywell markalarına ait olan maske çeşitleri CDC ve FDA ‘in onayladığı maskeler içerisinde yer almaktadır. Detaylı bilgi için burayı tıklayın.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)’nin COVID19 ile ilgili yayınladığı kişisel korunma ekipmanlarının kullanımı, bunların görsel ve posterlerine ulaşmak için burayı tıklayın.

Tüm Maske çeşitleri kullanılırken öncesinde eller yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Kullanım yeriniz ve şeklinize göre doğru maske çeşidini seçtiğinizden emin olunuz. Maske Çeşitleri

FFP2 Ventilli ve Ventilsiz Respiratör maske nasıl takılır?

3M VFlex Maske Kullanımı

Aynı maske sürekli takılıp çıkartılmak suretiyle kullanılmamalıdır. Maskeler kullanıldıktan sonra yine yıkanmış ve dezenfekte edilmiş eller ile ve yüze minimum temas ile çıkarılıp bir poşet veya ambalaj içine yerleştirildikten sonra ayrı bir çöpe atılmalıdır.

N95 olarak ifade edilen maske çeşitleri, günlük kullanıma da uygun olup, ortalama 8 saat kullanımı ön görülmektedir. (ortalama 1 günlük çalışma süresi) www.sedenta.com

Maske çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve kullanım önerileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.